9 Mayıs 2011 Pazartesi

Yeni Bir Alışkanlık Edinmek Ne Kadar Zaman Alır?


foto: O.A.-01.2007

Spor yapmak, kilo vermek, sigarayı bırakmak, haftada bir kitabı bitirmek, yabancı dil öğrenmek, seyahat etmek, sağlıklı beslenmek, her gün blogunuza bir şeyler yazmak gibi otomatiğe bağlanmış alışkanlıklar edinmek istiyorsunuz. Peki böyle bir alışkanlık edinmek ve onu rutin hale getirmek ne kadar zaman alır? Bunun genel bir kuralı var mıdır?

Bu sürenin ortalama 21 ila 28 gün olduğu söylenir fakat bunun bilimsel bir kanıtı yok. 21 gün miti büyük olasılıkla 1960 yılında bir plastik cerrah tarafından yayınlanan bir kitaptan çıkmış. Dr. Maxwell Maltz, insanların bir uzuv kaybına alışma sürelerinin ortalama 21 gün sürdüğünü ve bunun hayattaki büyük değişikliklere uyum sağlamak için genellenebileceğini belirtmiş.

Konuyla ilgili University of College London’da yapılan bir çalışmada araştırmacılar, hergün bir dilim meyve yemek ya da günde 15 dakika koşmak gibi, yeni bir alışkanlık edinmek isteyen 96 kişiyle çalışmışlar. Edinilmek istenen alışkanlığın zorluk derecesi gibi muhtelif parametreler ışığı altında katılımcılara her gün davranışlarının ne kadar rutin hale geldiğini hissettiklerini sormuşlar. Çeşitli davranışları incelediklerinde çoğu katılımcıda, uygulama ile bunun otomatik hale gelişi arasında eğrisel bir ilişki olduğunu tespit etmişler. Araştırmada incelenen davranışlar 18 günden 254 güne kadar değişkenlik göstermiş fakat yapılan pratik ortalamada 66 günde rutin bir alışkanlık haline gelmiş. Bunun yanında araştırmacılar şu notları almışlar: Arada bir günü atlamak alışkanlık edinmeyi etkilemiyor, bir grubun diğerine göre alışkanlık edinmesi daha uzun sürebiliyor, bazı insanların alışkanlık edinmeye karşı dirençleri olabilir, diğer alışkanlıkları edinmek daha fazla zaman alabilir.

Araştırma sınırlı ve elde edilen sonuçlar çok değişken olsa da bu çalışmadan şu sonuç çıkartılabilir; 21 gün alışkanlık edinmek için ne yazık ki çok kısa bir süre, basit bir alışkanlık edinebilmek için 2 aydan fazla günlük tekrar gerekiyormuş ki rutin hale gelebilsin. No pain no gain, ivid http://youtu.be/zTyTt8kwL-g

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder