18 Mayıs 2011 Çarşamba

Bir İşte Uzman Olabilmek İçin Ne Kadar Zaman Gerekir?

Ortalık uzman kaynıyor. Herkes kişisel gelişim uzmanı, strateji uzmanı, falan uzmanı, filan uzmanı. Konu hakkında biraz bilgi sahibi ol ve kendini pazarla. Başarılı olmak, derinlemesine kaliteli bir şeyler sunabilmek hiç önemli değil. Peki gerçekten bir işte dünya standartlarında uzman olabilmek için ne kadar zaman gerekli. İşte Malcolm Gladwell’in Outliers adlı eserinden bir alıntı:

“Neredeyse bir kuşaktır dünyanın dört bir tarafındaki psikologlar çoğumuzun yıllar önce yanıtlanmış olduğumuz bir soru üzerinde ateşli bir tartışma içerisinde. Soru şu: Doğuştan yetenek diye bir şey var mı? Yanıt apaçık evet. Bu görüşün sorunlu yanı şu; psikologlar üstün zekâlıların kariyerlerine ne kadar yakından bakarlarsa, doğuştan yeteneğin oynadığı rol o kadar küçük, hazırlığın oynadığı rol ise o kadar büyük görünüyor. Başarı yetenek artı hazırlık demek.

Öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalar şunu göstermiş; bir öğrenci yetenekliyse, onun performansını diğerlerinden ayıran şey ne kadar çok çalıştığı oluyor. O kadar. Dahası zirvedeki insanlar sadece daha fazla çalışmakla, hatta herkesten çok daha fazla çalışmakla kalmıyor, çok çok daha fazla çalışıyor.

Karmaşık bir görevi mükemmel biçimde yerine getirmek için gereken kritik düzeyde en az pratiğe ilişkin fikir, uzmanlık çalışmalarda tekrar tekrar su yüzüne çıkıyor. Hatta araştırmacılar gerçek uzmanlık için sihirli sayının 10 bin saat olduğuna ilişkin inançlarında fikir birliğine varmış durumda.

Nörolog Daniel Levitin şöyle diyor: Yapılan çalışmalardan ortaya çıkan tablo herhangi bir şeyde dünya klasmanında bir uzman olmayı sağlayacak ustalık düzeyine ulaşmak için 10 bin saat pratik gerektiğine işaret ediyor. Besteciler, basketbol oyuncuları, yazarlar, buz patencileri, piyanistler, satranç oyuncuları ve diğerleri üzerine ardı ardına yapılan çalışmalarda bu sayı tekrar tekrar ortaya çıkıyor. Hiç kuşkusuz, bu kimilerinin yaptığı pratikten neden diğerlerinden fazla şey sağladığını açıklamıyor. Ancak henüz hiç kimse, gerçek anlamda dünya klasmanında uzmanlığın daha kısa zamanda yakalandığı bir vaka ile karşılaşmadı. Görünen o ki gerçek uzmanlığı ulaşmak için beynin bilmesi gerekenlerle kaynaşması bu kadar zaman alıyor.”

Kitapta bu konuyla ilgili yapılan araştırmalar, hokey oyuncuları, Bill Gates ve Beatles dahil birçok örnek detaylı olarak ele alınmış. Özet olarak mükemmelliğin sihirli sayısı 10 bin saatmiş. Bu belirli bir konuda çalışmaya günde ortalama 3 saat ayırırsak yaklaşık 10 yıl demek. Hülasa, bir konuda gerçekten uzmanlaşmak istiyorsak vakit kaybetmeden hemen çalışmaya başlayalım ve etrafımızdaki uzmanlara da şüpheyle bakalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder