foto: O.A.-05.2007
Yatırım bankası UBS’in 73 dünya kentinde yaşam pahalılığını incelediği raporda alım gücünü karşılaştırmak için Economist dergisinin Big Mac Endeksi kullanıldı. Banka tüm dünyada standart olan bazı temel ürünlerin hangi şehirde kaç dakika çalışılarak satın alınabildiğini hesapladı.
Rapora göre bir Big Mac almak için İstanbul’da çalışıp yaşayan bir kişi 48 dakika çalışıyor. Parisliler’in ise 20 dakikada kazandığı para meşhur iki köfteli hamburgeri almaya yetiyor. Dünya ortalaması 37 dakika. İstanbul’da bir kilo pirinç almak için 43 dakika, Paris’te 20 dakika çalışmak gerekiyor. Rapora alınan 73 kentte ise bir kilo pirinç ortalama 22 dakika çalışarak satın alınabiliyor.
Bir adet iPod Nano 8GB alabilmek için Parisliler 15 saat çalışıyor. Yani 1,8 günlük maaşlarıyla bu cihazı satın alabiliyorlar. İstanbullular’in ise 56 saat, yani 7 gün çalışması gerekiyor! İstanbulluların daha rahat ettiği tek alan ekmek. İstanbul’da bir kişi 12 dakika çalıştıktan sonra bir kilo ekmek alabiliyor. Paris’te ise 22 dakika çalışması gerekiyor. Ne de olsa bagetin başkentinde ekmek üretirken malzemeden kaçmak pek kolay değil. Dünya ortalaması 25 dakika.
Rapora göre 2000 yılında çıkarılan 35 saat çalışma yasasıyla iyice hantallaşan Fransızlar yılda 1.594 saat çalışarak “çalışkanlık” listesinin sonunda yer alıyor. İstanbullular ise 2.152 saatle 1.902 saat olan dünya ortalamasının üzerinde. Neden? Çünkü Fransızlar’ın hem çalışma günleri daha kısa hem de daha fazla izin yapıyorlar. Tam zamanlı çalışan tüm Fransızlar yılda 5 hafta izin hakkına sahip. Rapora göre Paris’te çalışan bir kişi yılda ortalama 28 gün, İstanbul’da ise 20 gün izin yapıyor.
Rapor 14 farklı mesleğin ortalama maaşlarına göre şehirlerdeki ortalama kazancı da hesapladı. Buna göre dünyada en yüksek maaşlar Kopenhag’da. Paris 22, İstanbul ise 47’nci sırada yer alıyor. Kopenhag’da 125,5 birim olan maaş ortalaması, Paris’te 68,8 İstanbul’da 22,2 birimde kalıyor. Fransa’da maaşlar çok daha yüksek olduğu halde Paris ve İstanbul’da vergi ve diğer kesintilerin oranı hemen hemen aynı. Paris’te brüt maaşın yüzde 26’sı, İstanbul’da ise ortalama yüzde 25’i kesintiye gidiyor.
Kaynak: http://fransizusulu.com/